Efter albumen (You’ve already passed) This Moment och We Were Heading For The Sun är det nu dags för Pelle Ekerstams alter ego A Beautiful Friend att släppa sitt tredje album Novella den 23:e Oktober.
Albumet föregicks av singlarna Burning Eyes och Romeo som båda fick bra mottagande på nätet.
Being Blogged skickade iväg lite frågor till Pelle om nya plattan och fick svar med vändande post.

Popmuzik Lover Patreon

-Vad ville du berätta för historia med Novella och känner du att du fick ur dig den historien?

Ja alltså tanken från början var att alla låtarna tillsammans skulle utgöra delar i en och samma historia.
Jag hade storslagna planer på att Novella skulle bestå av åtta korta historier som på något vis hakade i varandra och hade med varandra att göra. Antingen att karaktärer som haft huvudrollen i en låt skulle dyka upp i en annan låt fast då sedda ur betraktarens öga. Lite som filmen Short Cuts där handlingen är uppbyggd av fristående noveller av Raymond Carver .
Eller att historierna skulle kretsa runt en och samma händelse och hur olika karaktärer skulle påverkas av den. Lite som boken Let the great world spin  av Colum McCann där olika historier utspelar sig i skuggan av när Philippe Petit går på lina mellan Twin Towers och hur den händelsen påverkar eller blir till en metafor i de andra berättelserna.

Men vad den historien skulle handla om kom jag aldrig fram till. Jag lade vid ett tidigt stadium ner den ambitionen pga av att tiden blev för knapp (jag ville få allt klart innan jag gick på pappaledighet). Jag kommer antagligen komma tillbaka till den här idén i framtiden och förhoppningsvis genomföra den då.
Arbetsnamnet Novella fick dock hänga kvar och till slut bli albumets titel.

Nä istället blev det åtta fristående berättelser som bland annat handlar om: vägen tillbaka efter kärlekskraschen, den självutnämnde misslyckade casanovan, att ge upp sina drömmar och vad det kan göra med en, att göra slut med en kompis, den perfekta sommarkvällen när det är lätt att älska allt och alla och de där första dansstegen man tog i mellanstadiet som man hoppades skulle locka till sig den där speciella tjejen.

-Du jobbade med skivan under en väldigt kort tid.
Är detta ett arbetssätt som du kan tänka dig att göra om?

Absolut! Om det skulle gå lika lätt och smidigt en gång till så inte mig emot.

-Du har precis blivit far.
Vilken är din favoritbarnvisa?

Jag vet inte riktigt men svaret skulle antagligen bli nåt av George Riedel eller Jojje Wadenius .
Men min dotter diggar mest de lite mer moderna banden Orkester pop och Räkna kråkor .

-Du är även stråkarrangör.
Vilka är dina inspirationskällor där?

Min första wow-upplevelse av stråkar i popmusik var när jag för första gången hörde The Juliet Letters  med Elvis Costello och The Brodsky Quartet . Så den skivan är en stor inspirationskälla. De flesta arrangemang skrivna av Joakim Milder brukar också inspirera mig. Han är enligt mig kungen inom området och jag bugar mig djupt!
I klassisk väg gillar jag att lyssna på stråkkvartetter skrivna av de franska sekelskiftestonsättarna
Debussy , Ravel , Fauré och Frank .

-Har du någonsin varit nyfiken att göra ett mer symfoniskt album där du använder både din pop och arrangemangsådra.

Efter min första skiva skrev jag faktiskt om typ 10 låtar för stråkkvartett, gitarr och sång. Jag och Stockholm Strings gjorde ganska många spelningar på den sättningen (det finns lite klipp på youtube) men aldrig någon skiva. Det kanske kommer nåt åt det hållet så småningom men det är inget som är planerat i nuläget.

-Vad händer närmast för dig nu under hösten när skivan släppts?

Nu när allt arbete inför skivsläppet är klart ska jag börja boka spelningar inför våren tänkte jag. Jag ser verkligen fram emot att spela de nya låtarna live!

Som en liten bonus får ni lyssna på låten Left/Right från nya skivan redan idag här i bloggen!
Skivan släpps på onsdag, så lyssna och njut extra mycket.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Favoriter Apple Music
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Favoriter Apple Music

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011