Anna Bergendahl är tillbaka efter några år av tystnad.
Det var 2012 som hennes senaste album Something To Believe In släpptes, som var ett samarbete med producenten Larry Klein . Larry hade tidigare jobbat med artister som Joni Mitchel och Tracy Chapman , så han var sedan länge en av Annas stora idoler.
Anna blev för två år sedan ihopparad med en annan stor idol, producenten Tobias Fröberg .
De började jobba tillsammans på nytt material som de skriv och spelade in på Gotland.
Det första smakprovet vi fick höra från samarbetet mellan Anna och Tobias blev singeln For You , som den norska producentduon Broiler släppte.
”Vi var ute efter remixar på låten, och de gjorde en remix som de valde att släppa. Detta har lett till massa roliga saker för mig som att bland annat sjunga på den norska grammisgalan plus att singeln sålt platina i Norge.”

Nordiska Favoriter

Det remixade resultatet av samarbetet med Broiler är dock inte representativt för låtarna Anna jobbat med på nya plattan. Det fick vi istället ett smakprov av när hon släppte singeln Business i början av Mars.
”För mig är det ju ett nytt sound. Det är lite hårdare och lite modernare. Men vi har till största delen använt oss av riktiga instrument.”

-Var denna ljudbild något som kom naturligt?

”Ja, det har kommit väldigt naturligt.
Det är den här musiken som uppstår när jag och Tobias jobbar ihop. Vi hade inte en tanke om riktning eller så, utan det har bara blivit och formats längst vägen. En hopslagning av det moderna och det klassiska.”

Anna har denna gång skrivit många av låttexterna själv. Hon har då hämtat orden från hennes liv och sin syn på världen, vilket gjort det hela till en väldigt politisk platta.
”Tidigare handlade det väldigt mycket om kärlek, hjärta och smärta. Men det finns viktigare ämnen, och jag känner att skivan har något att säga och att den behövs.”

-På vilket sätt är den politisk?

”Jag är ambassadör för Svenska FN-förbundet sedan fyra år tillbaka. Där är jag specifikt engagerad i ett projekt som heter Flicka, som jobbar för att flickor ska få gå i skola, inte giftas bort som barn eller könsstympas. Bland annat var jag i Etiopien i höstas och besökte FN-projekt där.
Med det har jag fått upp ögonen för hur otroligt orättvist det är på olika platser i världen, speciellt i utvecklingslängder och speciellt för flickor.
Buisness är en feministisk låt, som handlar om hur jag ser på feminism i Sverige där vi också har stora problem.”

-Har din tid i USA färgat dig något? Det är ju inte världens mest jämställda land.

”De ligger helt klart efter oss i jämställdhetsfrågan. Där är det ju fortfarande väldigt vanligt att kvinnor är hemmafruar tillexempel. Man jag har inte tänkt på någon uppenbarlig diskriminering mot mig under min tid där.
Men man ser ju att rasismen växer även där som här, och jämställdhet är starkt kopplat till jämlikhet.”

Efter Business väntar en liten turné för Anna tillsammans med NRJ och Digster som löper April ut, och sedan är det dags för en ny singel innan sommaren.


Anna Bergendahl 899
Anna Bergendahl @
Facebook

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Svensk Pop Apple Music
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Favoriter Apple Music

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011