Markandeya är Kultirations sångare Marcus Berg s soloprojekt tillsammans med gitarristen och producenten Anders Augustsson . Markandeyas första album Mirror of Words – Part One släpptes 2012. Nu kommer uppföljaren i den planerade trilogin; Mirror of Words – Part Two släpps den 22 april. Albumet spelades in i Göteborg och på Bali.

Svensk Pop Apple Music

Marcus Berg föddes i Dalarna 1980 och växte upp i Fjärås utanför Göteborg, men i dag tillbringar han nästan lika stor del av sin tid på resande fot.

Han kallar sin musik för visionary pop roots och har en vilja att uttrycka och dela den på ett sätt som inkluderar och är tillgängligt. Att musiken finns där ute att ta del av för den som vill, när den vill och hur den vill.

Susanna fick en intervju med Marcus när han befinner sig i sitt hus på Bali

Du släpper snart ditt nya album Mirror Of Words – Part Two som är andra delen i en triologi. Kan du berätta lite om hur arbetet med skivan sett ut?

Anders Augustsson , min vän, kollega och gitarrgud har varit väldigt aktiv i produktionen av ”part two” där vi vidareutvecklat och definierat vår vision och ljudbild ett steg längre. Skivan har spelats in i Göteborg och musiker som medverkar förutom oss själva är Chris Montgomery , Emil Carlsson Rinstad , Petter Eriksson och Erik Bodin (Little Dragon) har även lagt en del sång här på Bali.

Hur skulle du beskriva skivan?

Skivan når mig personligen på ett utvidgande sätt och inkluderar både mörker och ljus, slutresultatet enligt mig, är en uppdatering av läget både musikaliskt och budskapsmässigt. Allt vi vill är att vara en röst i tiden vi lever i och att vara ett med det vi gör. Som artist är det något jag tar på allvar så jag försöker uttrycka det som är relevant och betydelsefullt på ett så ärligt sätt som möjligt. Ljudbilden på ”Part two” blev en ganska clean produktion och är mer detaljerad och raffinerad än tidigare, allting har liksom gått igenom våra filter av tycke och smak som baserats på lång erfarenhet inom alla våra olika projekt.

Finns det någon röd tråd på skivan?

Kanske att jag utgår från att våra alla mänskliga behov ser likadana ut på insidan. I grund och botten så tror jag vi alla söker samma sak med olika medel. Din lycka är egentligen inget som kan paketeras, köpas eller uppnå, även om vi stundtals upplever den så, så ser jag det som ett redan givet faktum, något som är, har, och alltid kommer vara. Jag vill påminna om detta eftersom jag upplever att våra korta linjära liv polariseras mer och mer till yttre omständigheter istället för att navigera mot harmoni, helhet och inre frid. Om vi kopplar upp oss på något som vi finner ger oss mening och hopp, vad än det är, istället för att överadressera och behaga vår egen ego-mekanik så kanske har denna värld en chans trots allt?

Kan du berätta lite om just det att du ger ut en triologi

Jag ville gå ifrån albumkonceptet lite efter gjort ett flertal album med Kultiration. Vi spenderar ju mycket tid med våra produktioner, skulle ta en evighet att göra ett helt album, ha! Trots det så tror jag nästa steg efter trilogin blir en fullängdare. Jag gillar utmaningar.

Hur kommer skivorna att skilja sig åt?

Varje skiva jag gör kommer hedra de musiker som är med, den tid vi lever i och mina intryck. De följer därför en naturlig utveckling framåt, rent tekniskt har denna skiva mindre elektroniska element i sig.

Vad har de gemensamt?

Alla låtar baseras på en känsla och kärlek för groove tror jag, något som Anders och jag har gemensamt men från olika håll. Jag kommer från ett mer roots reggae dub perspektiv, Anders mer från en funk och jazz bakgrund. Tillsammans hittar de sin givna plats som bildar vårt sound, ofta handlar det om att hitta en originell känsla för varje låt/produktion och våga följa den fullt ut.

Första singeln från albumet, Key In Pocket, kan du berätta om den? Vad vill du förmedla?

En påminnelse till den lilla människans storhet, ackompanjerat med grymt sväng. En spirituell hi-five helt enkelt!

Vad skulle du säga att texten handlar om?

Inre frid oavsett yttre omständigheter. Om vad som alltid finns där, närvarande in igenom tankar, upplevelser och våra olika tillstånd (vaken, dröm, djupsömn). Att nyckeln till vår egen frihet/lycka eller helhet inte ligger utanför oss själva.

Hur skulle du beskriva din musik?

En kille kom fram efter ett gig vi gjorde nyligen här på Bali, helt överexalterad över vårt live sound.. Han myntade uttrycket ”Fresh and Cosy” ha ha.. Annars gillar jag ordet ”visionary” därför jag upplever att jag navigerar efter en vision, både musikaliskt och textmässigt. Groove och uppdaterade och roots element utgör grunden för Markandeya samtidigt som många av våra ljud omformuleras under arbetet med produktionen. Efter en hel del arbete och lite magi brukar rymd och klarhet infinna sig i ljudbilden, det är formeln vi kör på…typ

Vad inspirerar dig när du skriver musik och text?

Hmmm… Kanske är det kärlek i dess olika former. Behovet av den, sökande efter den, kampen om den, eller insikten om att du är den. Även grymt inspirerande att resa världen runt och dela min musik, finns så många eldsjälar, så många communitues, musiker etc. som gör så mycket bra för sin omgivning. Det inspirerar mig.

Du var nyligen ute på turné, berätta gärna lite om den. Och har du något speciellt minne från någon spelning som du kan dela med dig av?

Många stora minnen från denna turné. För mig var det fantastiskt att få spela mycket och bygga upp vår live akt som nu känns starkare än någonsin. Balispirit Festival konserten var något av en milstolpe för mig personligen, otrolig mäktig scen framför en tempelport, fullmåne var uppe, stället packat med folk…full powa! Vi gjorde även en produktion när vi var i Brisbane med legenderna Declan Kelly och Paulie B i studion Tanuki Lounge. Det kändes mäktigt. En annan uppenbarelse var att se Anders Augustsson, andra halvan av Markandeya, simma runt en mono-fin, ha ha..murman style!

Du befinner dig just nu i ditt hus på Bali. Vad har du för dig?

Har någon form av semesterliknande period. Repade precis med duo Farifi, duo från Indien, spelar imorgon här i Ubud. Med en stor Marimba orkester. Nästa vecka kommer jag ha ett litet semiarum för blivande musiker på Green School. Annars tar jag det lugnt.

Inspireras du mycket av vad som finns runt omkring dig när du är där?

Ja, absolut det är ju en hel kultur som lever i sin mytologi, väldigt speciellt och näst intill magiskt.

Kan du berätta lite om hur din vardag ser ut när du bor där nere?

Fyller den med yoga, meditation, musik, god mat och fantastiska vänner. En av mina lärare (inom Veda, indisk filosofi) befinner sig på Bali också vilket är en stor anledning till att jag åker hit.

Vad händer under 2015 förutom skivsläpp? Blir det några spelningar i Sverige?

Jag åker på en releaseturné i maj och besöker Malmö den 9:e, Göteborg den 14:e och Stockholm 27:e.
Ett par festivaler i Europa. Turné i höst och nytt album.

Har du några musikaliska förebilder?

Midnite, Daniel Lanois, Bon Iver, Burning Spear, Roots manuva, Sebastian Tellier, James Blake, Keziah Jones, D`angelo…

Vad lyssnar du på för musik just nu?

So good at being in trouble Unknown Mortal Orchestra – På repeat!

Kolla in videon till första singeln från albumet – Key In Pocket
https://youtu.be/btuBvuEZ92M

Markandeya @
Facebook

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
DOLBY ATMOS
Share.

Susanna heter jag och är skribent på Popmuzik. Jag älskar att snöa in på en bra låt. Oftast lyssnar jag på indiepop/rock men en bra låt är en bra låt oavsett genre. Artister som spelas flitigt i mina lurar är exempelvis Hurula, Kitok, Rhodes, Arctic Monkeys och Brian Fallon.

Svensk Pop Apple Music

SKICKA IN DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011