Jag är personligen ganska svag för band som jobbar under ett koncept där musiken är en del i en helhet. Där musiken jobbar tillsammans med det visuella, dramatiska eller som i fallet Le Maine sagoberättandet.
Bandnamnet kommer från landet Le Maine som frontfiguren i bandet – The Red Queen – är en av härskarna över. Det är hon och de andra karaktärerna från landet som vi får följa via musiken.
Bandet binder alltså ihop sagan med musiken och även det visuella som sedan mynnar ut i EPn Arte som släpps senare i år.

Följ på Apple Music

Själva bandet Le Maine kommer ursprungligen från Småland, där faktiskt många av våra klassiska sagor utspelar sig. Det är ju ändå landskapet där Sveriges främst sagoberättare Astrid Lindgren föddes. Medlemmarna började spela tillsammans 2008 när de var 15 år. I början var de mer ett vanligt rockband, men med filmiska inslag. Det dröjde inte länge förrän bandet började formas om till det de är idag.
”Allt grundar sig i den mörka sagoberättelsen om landet Le Maine som jag skrivit” berättar sångerskan.
”I landet finns fem härskare som då är våra alter egon på scenen.”

-När kom du på idén till Le Maine?

”Den har nog alltid funnits hos mig. Jag har alltid blivit matad med sagor från det jag var liten. Vi satt bland annat i vårt sommarställe i Bohuslän och lyssnade när mamma och pappa berättade sagor. Jag tror det bidrog till att jag fick en väldigt livlig fantasi. Samtidigt dras jag till sagor som är väldigt mörka och bittra utan lyckliga slut. Jag tycker det är så häftigt när man dras in i en sådan saga, och Le Maine har blivit en sorglig saga.”

Första smakprovet från landet Le Maine kom med singeln Daughter of a King som släpptes i fjol, och som är del ett i en trilogi. Låten handlar om The Red Queen innan hon blev drottning.
”Själv tror jag att man kan få dedikerade fans till sagan igenom att göra på detta viset. Man får ju svar på det som händer i berättelsen via låtarna.”

-Vilken skulle du säga är den bästa sagan om någonsin gjorts?

”Jag är helt förälskad i Den Fula Ankungen, samtidigt som det är den värsta berättelse jag vet.
Den har det fina och romantiska samtidigt som den är väldigt brutal.”

Foto: Niclas Liedberg
Foto: Niclas Liedberg

Det är inte bara berättelsen och musiken som är en del i Le Maine. Även det visuella är minst lika viktigt.
Inför releasen av bandets senaste singel Resolution hade de tagit hjälp av fotografen Karolina Henke samt designstudion Stockholm Graphics för att sätta liv i landet och musiken kring Le Maine. Detta samarbete går under namnet Artestories, och resultatet är en bildserie med karaktärer och platser från sagovärlden.
”Varje karaktär kommer att presenteras inför EPn och allt eftersom får man ta del av sagovärlden Le Maine. Så Artestories har blivit samlingsnamnet för den här serien av bilder som ska släppas under en längre tid.”

-Men är det inte svårt att finansiera ett såpass stort koncept? Sverige är ju inte direkt känt för att slänga pengar efter artister med stora visioner.

”Det krävs att man verkligen brinner för det man gör. Det som är skönt är att alla som är med i bandet inte skulle kunna göra något annat än det vi gör. Det tar jättelång tid att bygga upp ett koncept, inte för att vi inte jobbat stenhårt, för det gör vi verkligen, utan för att man måste bygga upp en fet budget. Därför blir det självklart att det får ta sin tid.
Nu har vi satt ribban för vilka vi är med bilderna som vi släppt ut.”

-Vad har du själv för musikaliska hjältar?

”Många jämför oss med Evancenece , vilket jag tycker är superball. Samtidigt är vi ju inte i närheten av så hårda som de är, utan detta är mer filmisk rock som kanske är närmare Coldplay . Skillnaden där är att vi har ett tema som man ser inom rockgenren.
Florence + the Machine en personlig favorit. Jag tycker hennes sätt att sjunga på är så coolt. Sedan är Kite de stora favoriterna. Mycket klassiskt också. Det kommer man höra på kommande låtar att det är väldigt musikaliskt och hämtat från olika ställen, som sedan applicerats på det filmiska och mystiken som vi vill stå för.
Jag är ute efter att skapa musik där man inte behöver lyssna på texterna för att förstå vad det handlar om. Det tycker jag beskriver Le Maine väldigt bra. Det finns väldigt fina och bitterljuva melodier som förstärker sagan.”

-Hur mycket har era producenter påverkat musiken?

”Vi kom i kontakt med Stefan Örn , Johan Kronlund  och Johan Glössner  efter Daughter of the King -singlen. Vi visste att de var väldigt duktiga men vi visste inte vilket håll det hela skulle gå. 
Vi skickade över våra låtar och de lyssnade på våra tankar om musiken och jobbade sedan självständigt utefter det. När vi satt och lyssnade på det de hade gjort med vår musik var det precis det vi ville komma åt vilket var väldigt roligt. Nu kommer vi med färdiga låtar till dem som de förhöjer.”

-Ni kommer spela live snart. Vad kan man förvänta sig av en konsert med Le Maine?

”Jag tror inte man kan sätta fingret på vad man får se, för det kommer vara mycket film samtidigt som det är en musikakt, så jag tror att det är något folk kommer tycka är väldigt coolt och bombastiskt. Det blir ju som en sagovärld på scenen.”

Singeln Resolution finns ute nu, och den 2:a Juni kommer bandet spela på Obaren i Stockholm.


Le Maine @
Facebook

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Favoriter Apple Music
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Popmuzik Lover Patreon

SKICKA IN DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011