På lördag spelar Tussilago på Pustervik här i Göteborg! Susanna fick en intervju med Rickard Renström inför spelningen.

Följ på Apple Music

Tussilago bildades i Stockholm 2011 av  Pierre Riddez , Rickard Renström, Samuel Lundin  och  Zacharias Zachrisson . De var inspirerade av band som Dungen , The Doors , Fela Kuti och Deerhunter , började skriva låtar och tillsammans skapa en psykedelisk ljudbild. Bandet släppte under hösten 2013 sin debut EP och nyligen landade bandets debutalbum Holy Train .

Läs intervjun här!

Ni spelar på Pustervik på lördag, är ni laddade?

Ja absolut! Vi spelade i Malmö i torsdags, det var inte så mycket folk dock, men det var en bra spelning. Vi är taggade!

Vad kan de som kommer på spelningen förvänta sig?

Man kan förvänta sig en piruett och fina toner!

Ni har nyligen släppt er debutskiva Holy Train. Hur skulle du beskriva skivan?

Det är svårt att beskriva skivan i några meningar men det är en mångsidig skiva som är ganska mjuk och vacker. Den innehåller allt från rock, pop och ballad till instrumentalt och sista låten innehåller technoinfluenser.

Vi gick in i studion med 4-5 mer eller mindre klara låtar och efter 6 dagar hade vi spelat in 16 låtar. Det hände mycket i studion. Kanske eftersom vi inte var så väldigt förberedda blev det en rätt mångsidig skiva.

Var tanken att ni heller inte skulle vara så förberedda?

Nja, vi gick in i studion med 4-5 nästan klara låtar. Vi hade tänkt spela in dom och förhoppningsvis 2-3 till, då knappt halvklara låtar. Så tanken var mer att förhoppningsvis få till 5-8 låtar och sedan jobba ihop några till för inspelning vid senare tillfälle.

Det var uppenbarligen inte det mest planerade och uttänkta albumet någonsin. Vi var mest väldigt glada att få spela in i en fantastisk studio.

Finns det något genomgående tema på skivan? Är det något ni vill förmedla?

Vi brukar säga att vår musik till stor del brukar komma till när vi jammar. Ibland kommer någon med en mer färdig idé men det är alltid ett jam inblandat för att få till en låt.
Varje låt i sig ska vara som en liten resa, de är ganska långa och progressiva. Helst ska man lyssna på hela skivan och färdas med den.

Har du något speciellt minne från någon spelning som du kan berätta om?

Vi har många minnesvärda spelningar. Jag kan berätta om en spelning vi hade i Lund där alla åt middag och de som var där visste nog inte att vi skulle spela och de verkade inte uppskatta det. Det var rundgång hela tiden och allt var lite skevt. Jag tog av mig min t-shirt och skjorta, som jag knöt runt huvudet och började dansa vilt. Sen satte jag mig ner och sjöng några låtar, det var lite bisarr stämning, men minnesvärt. Kanske att de kommer ihåg oss i alla fall.

Vad händer annars under 2015?

Det finns en idé om att vi ska försöka ta oss till Los Angeles och försöka hitta nån studio där vi kan jamma ihop lite nytt material. Vi skulle också vilja spela live där så mycket det går. Kommer vi inte dit så vill vi spela in här istället. I juni spelar vi på Psykjuntan.

Är det en dröm för er att göra er ett namn i USA?

Ja det är det. De har en stor musikscen och vi gillar värmen och klimatet. Vi hoppas att vår musik kan gå hem där.

Kan du berätta något om er som de flesta kanske inte känner till?

Kanske att vi är självlärda, ingen av oss är skolade musiker. Vi har lärt oss genom att spela ihop och musiken har formats av det. Vi bara jammade i början och fick till ett sound.

Vad lyssnar ni själva på för musik?

Vi har stort och brett musikintresse. Alla i bandet lyssnar på all möjlig musik. Det kan vara allt från indisk klassiskt till turkisk psykadelisk rock, Bob Dylan , afrikansk jazz och hiphop.
Alla i bandet har gjort var sin spellista på Spotify. De innehåller musik som vi lyssnar på, inspirerar oss och som betyder mycket från början.

Här har du lyssna på killarnas Spotifylistor:
Rickard , Pierre , Samuel , Zacharias .

Vad har ni för drömmar med bandet?

Vi vill fortsätta spela och kunna leva på det. Vi arbetar alla vid sidan av och sliter på.

Vad arbetar du själv med när du inte ägnar dig åt musiken?

I en ostaffär.

Kan du rekommendera en god ost som man borde testa?

Det är svårt att välja, men det finns en portugisisk bergsost som heter Serra da Estrela. Det är en fårost som är väldigt svår att hitta. Lyckas man inte med det så kan man gå på en 24 + månaders Comté Saint Antoine. Den är inte heller lätt att få tag på men kanske lite enklare.

Har du någon favoritplats i Göteborg?

Hela Göteborg är väldigt vackert. Jag rymmer väldigt ofta iväg från de andra i bandet för att spela biljard eller snooker om det finns, när vi är iväg.

Är det något annat som du vill lägga till?

I början när vi spelade ihop kallade vi oss för Animal Galore . Vi hade en annan sångare och när han drog till Rumänien så blev Samuel, Zacharias och jag kvar i replokalen. Jag tog sakta men säkert rollen som sångare. När Pierre kom hem från Australien hoppade han in i bandet. Efter en fest blev vi utkastade från replokalen. Samuel fixade ny replokal genom Petter Winnberg ( Amason ) som gillade vår musik och sedan hände allt väldigt fort. Vi blev snart klara med vår första EP och fick en spelning på Stay Out West. Så vi är hemskt tacksamma för att polisen kom och slängde ut oss från replokalen den gången.

Hälsning till de som kommer på lördag?

Var som ni är, men gärna utan kläder.

Tussilago @
Facebook

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Popmuzik Lover Patreon
Share.

Susanna heter jag och är skribent på Popmuzik. Jag älskar att snöa in på en bra låt. Oftast lyssnar jag på indiepop/rock men en bra låt är en bra låt oavsett genre. Artister som spelas flitigt i mina lurar är exempelvis Hurula, Kitok, Rhodes, Arctic Monkeys och Brian Fallon.

Popmuzik Podcast

SKICKA IN DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011