Viktor Olsson släppte idag sitt debutalbum Stenungsund . Hoppas att du haft möjlighet att stifta bekantskap med denna fina debut under dagen. Här presenterar vi stolt en låt-för-låt intervju med Viktor där han berättar om låtarna och vad som inspirerat honom när han skrivit dem. Läs den här!

Svensk Pop Apple Music

27Kvm

Jag lyssnade mycket på en låt med bandet Deportees och deras låt Islands & Shores när jag skrev den. Har lite samma uppbyggnad som den. Låten skulle vara en bra introduktion till vem jag är och ”sätta scenen”.
Låten skrevs nånstans på mitten. Ofta när jag skriver försöker jag göra små filmer och jag kände direkt att det var en bra låt att börja skivan med. ”Jag hyr 27kvm i andra hand, det är inte mycket, men det är sanningen”. Det är en väldigt hoppfull låt. Man hoppas på något bättre.

Regn

Jag ville göra en låt med en ”öppen refräng” det vill säga ackord som får ringa ut. 
Jag lyssnade mycket på Neil Young s låt Birds och Tom Waits Downtown Train. 
Även mycket Al Green, Michael Kiwanuka mfl.

Jag hade länge själva låten, vers och refräng, men det här sista sticket ”jag tar mig högst upp” skrev jag ganska sent. Jag tyckte att låten var ganska färdig med vers och refräng, men kände sedan att låten behövde något mer och då blev det sticket som lades till.

Lång Väg Kvar

Jag ville göra en snabb `Gyllene Tider-poplåt`. Jag älskar Gyllene Tider, så lite det blandat med Tom Petty’s American Girl som har lite samma ackordföljd, likadant med Suedes Beautiful Ones. Jag lyssnade på den typen av popmusik och Gyllene Tider är väl Sveriges svar på Tom Petty & The Heartbreakers tycker jag.

Jag ville göra en ganska explosiv låt. Det är en ganska tidig låt när jag försökte hitta min röst på svenska och kände väl att jag hade en lång väg kvar, haha. Försökte hitta mitt sound och min röst. Just då kändes det bara som att det var svårt och då tycker jag att det är lättast att skriva om det. Vet man inte vad man ska skriva om då får man skriva om det.

William

Jag och Peter Morén kallar den för en doo-wop/hiphop låt, haha. Jag är ett stort fan av soulmusik, Sam Cooke och såna grejer. Lite Frank Ocean-trummor, Amy Winehouse stuket, lite hiphopaktigt komp och bas.

Det Måste Hända Nu

Jag har alltid gillat låtar som är midtempo. Som tuggar på och tar sig fram.
Artister som Tom Petty och The Byrds var inspirationskällor. 
Tolvsträngade gitarrer, luftiga trummor och en stor refräng.

Fortsätt

Den här var nästan en ballad från början men med tiden ökade tempot och blev Curtis Mayfield möter Paul Simons Graceland . 
Svängiga trummor och lite ”funk” gitarr.

Ett Rum På Sjunde Våningen

Vi hade en tanke om att göra en Marvin Gaye ballad. Finns även små stråk av svensk visa i låten. Jag skrev texten sent en kväll och skickade till Peter Morén som gjorde grundmelodin morgonen efter. Sen jobbade vi fram den slutgiltiga versionen tillsammans.

Baksidan Av Båten

Också en så där ganska `southern soul` låt. Jag lyssnade mycket på A Change Is Gonna Come med Sam Cooke, I forgot to be your lover med William Bell, When something is wrong with my baby Sam & Dave och ville skriva en sådan låt om hamnen i Stenungsund. Det är väl sedan länge känt att soulmusiken uppstod i Bohuslän.

Precis Som Vi Är

Detta var den första låten jag skrev till skivan. Lite mer upptempo/soul. Den handlar också om identitet, om människor jag känner. Kommer vi någonsin komma bort härifrån? En låt om att hitta sig själv.

Stenungsund

Titelspåret. Jag ville skriva en skiva som handlar om Stenungsund. Jag har skrivit massa låtar som haft titeln Stenungsund, men har aldrig blivit riktigt nöjd. Men äntligen hittade jag den och blev väldigt nöjd. The Band piano och Lars Winnerbäcks – Söndermarken var inspirationen.

Fick jag chansen så ville jag göra en ärlig skiva. Det här är jag och jag kan titta tillbaks på den och förstå vem jag var. Jag ville inte göra det svårt, jag ville göra det enkelt och jag är så stolt över alla låtarna. Att skriva om staden jag kommer ifrån, vad innebär det? Vad kommer de från Stenungsund att säga? Men det är min sanning i det hela. Mitt sätt att se på horisonten.

Viktor Olsson @
Facebook

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
DOLBY ATMOS
Share.

Susanna heter jag och är skribent på Popmuzik. Jag älskar att snöa in på en bra låt. Oftast lyssnar jag på indiepop/rock men en bra låt är en bra låt oavsett genre. Artister som spelas flitigt i mina lurar är exempelvis Hurula, Kitok, Rhodes, Arctic Monkeys och Brian Fallon.

Nordiska Favoriter

SKICKA IN DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011