Zhala blev den första artisten att bli signad av självaste Robyn till hennes skivbolag Konichiwa Records 2014. Detta efter att hon fått upp ögonen för första singeln Slippin’ Around .
Efter en del hyllade spelningar på bland annat Way Out West och några omskrivna singlar samt en EP släppte Zhala sitt debutalbum i Maj i år, nästan exakt tre år efter att debutsingeln nådde Spotify.
Skivan har mottagits av lovord från både kritiker och publiken, där hon bland annat fått högsta betyg i Svenska Dagbladet och Nöjesguiden.

Favoriter Apple Music

-När började du sjunga och skriva?

Jag började sjunga när jag var ganska liten, så jag har nog sjungit jämt. Sedan har jag alltid velat hålla på med musik och skrivit låtar under hela min uppväxt för att testa mig fram.

-Vad var det som fick dig att känna att du ville satsa på detta helhjärtat?

Det ville jag nog egentligen hela tiden. Men jag tror det var när jag var 16 år som jag kände att min röst utvecklats såpass att den klarade av det jag ville att den skulle kunna. Sedan utvecklas man ju hela tiden, men då kände jag att min röst var stabil nog att jag kunde uttrycka mig.
Efter det har jag börjat lära mig producera och musikteori.

-Så du har varit självlärd mer eller mindre hela tiden?

Ja, jag var självlärt tills jag var 20, då började jag på en musikskola och lärde mig musikteori. Men sångmässigt är jag självlärd.

-Var hämtar du inspiration ifrån när du skriver dina låtar?

Det mesta kommer från livet och där jag befinner mig just nu. Sedan är jag ju en musiknörd och letar hela tiden efter nya saker som jag tycker är spännande. Det blir kanske lite splittrat, men jag har en helhetsbild och en känsla samt försöker gå inåt när jag gör min egna musik för att ge uttryck för mina upplevelser.

Efter livet . Varför fick den en svensk titel?

Egentligen var Efter Livet namnet på själva projektet, men jag vet inte varför jag skrev det. När jag sedan sjöng den insåg jag att det handlar om en story min mammas faster berättade när jag var liten.
Hon var väldigt religös och berättade att när du dör kommer du behöva plocka upp alla de saltkorn du spillt i ditt liv med dina ögonfransar. Det var väldigt mörkt och dramatiskt mins jag.
Ibland när jag skriver en låt är det mer en känsla jag befinner mig i eller utgår ifrån. Efteråt fattar jag vad det handlar om, så på något sätt föll allt på plats och blev Efter Livet . Att titeln blev just svenska vara bara en sak som blev.

Foto: Lisa Wassman
Foto: Lisa Wassman

-Du var ju med på F!s album. Har du varit engagerad i just feministiska frågor?

Jag är inte jätteengagerad i en organisation så, för jag känner att det inte är mitt sätt att uttrycka mig på. Visst, jag har blivit bjuden att vara med i olika paneldebatter men tycker det är svårt för mig att bara tycka till. Då gör jag det bättre igenom musiken. 
Däremot har jag varit med i olika diskussionsgrupper om kulturpolitik som F! haft och där känner jag att jag kan uttrycka min åsikt.

-Det finns ju förresten en del remixar på dina singlar. Är att remixa andras låtar något som du kan tänka dig göra?

Jag önskar att jag hann göra fler remixar än jag gör. Jag tycker det är kul att göra remixer på låtar hemma för mig själv som jag inte släpper. Men jag har faktiskt gjort en remix som bara inte är släppt än.

-Omslaget på albumet förresten. Varför valde ni just det?

Det var den bilden som vi kände blev strukturmässigt bäst. Den känns rå och med en blandning av science-fiction. Socialrealism blandat med ett kosmiskt universum. Det är lite som en helt annan dimension vilket jag tycker speglar albumet väldigt bra.

-Är det riktiga tatueringar?

Nääää. Det är gnuggisar.

Zhala är numera ute på en turné runt om Europa och kommer bland annat till Pustervik i Göteborg i September.


Zhala @
Facebook

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
DOLBY ATMOS
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Popmuzik Lover Patreon

SKICKA IN DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011