När jag träffade Mariette första gången var det i Malmö inför Melodifestivalen.
Vi satt på en restaurang mitt emot arenan och pratade om förväntningarna inför festivalen, och lite om vägen som lett fram till att hon skulle ta just Don’t stop believing till finalen i Friends arena bara några dagar efter vårt möte.

Nordiska Favoriter

-Vad var ditt bästa minne från Melodifestivalen?

”Hela upplevelsen var så himla bra och vi hade så kul. Men det måste ändå ha varit när mitt namn ropades upp som första finalist. Ögonblicket när jag hoppar upp i famnen på Miss Li och Sonny Gustafsson . Det kommer jag minnas för alltid.”

Mariette hamnade på en mycket hedrande tredjeplats i finalen och kunde efter Melodifestivalen fokusera på det som komma skall. Spelningar och EPn som hon jobbat på.
Oavsett hur det hade gått i Malmö hade hon tidigt snickrat ihop en plan på hur året skulle se ut tillsammans med sin manager Tommy Leino . När det nu gick såpass bra i tävlingen kunde de sätta i en högre växel och skapa ännu större möjligheter.
Förutom en del spelningar på olika Pride-festivaler runtom i landet under sommaren blir det även framträdande på bland annat Lotta på Liseberg, Sommarkrysset och Victoriadagen.
Som grädde på moset är hon även det musikaliska ansiktet utåt för Stockholm Pride i och med att hon skrivit Pride-låten My Revolution .

-Var det en självklarhet att skriva årets Pridelåt?

”Ja, det var en självklarhet att göra ett försök i alla fall.
Låten kom till tillsammans med Linnea Olsson och Fredrik Samson som jag jobbat med tidigare. Tidigare har jag ju aldrig skrivit inför ett visst ändamål eller för ett syfte. Jag försökte inte fokusera så mycket på att det skulle vara för just Pride, utan istället skriva låtar till min EP. När väl My Revolution skapades kände jag att det var något vi kunde skicka till Pride och se vad de tyckte om den, och den mottogs ju bra.”

-Hur kom Linnea Olsson med i projektet?

”Vi har känt varandra sedan gymnasiet och spelat i tillsammans i ett coverband som åkt landet runt och även spelat utomlands. Vi har dock aldrig skrivit tillsammans så det kändes som en bra kombination att göra denna låt med henne och Fredrik.”

-Spelade hon cello även då?

”Nej då var hon en grym basist.”

-Vad kände du att du ville förmedla med My Revolution ?

”Det är menat att My Revolution ska vara en peppande låt och uppmanar alla att följa sin magkänsla och inte vara oroliga eller osäkra över onödiga saker. Man ska våga ta för sig och vara den man är.
Vi har en skön slogan låten som är ”säg upp dig, gör slut, kom ut”. Det betyder inte att alla ska bli arbetslösa och gay, utan mer en uppmaning att om man inte är nöjd med ens situation ska man göra något åt situationen NU. Det är aldrig försent.
Vi lever ju så kort tid och vi måste helt enkelt ta hand om varandra.”

Mariette berättar att hennes egna komma ut historia var precis så. Att hon oroade sig i onödan inför det som egentligen var det mest naturliga i hela världen för henne. 
”När jag väl släppte sargen var det så himla skönt, man gick som på bomull.” Något som även jag själv kan relatera till i min egna komma ut historia. Man mår mer dåligt när man förtränger den man själv är, än när man kan få leva som den man var född till.

-En låt på EPn som jag fastnade lite extra för är Family Reunion. Den känns självupplevd.

”Ja, det är den absolut.
Jag skrev den tillsammans med Victor Thell och Maria Smith som är jättegrymma.
Låten berättar när allt kastades om i mitt liv. Helt plötsligt satt jag med någon annan fast allt var likadant. Samma grill och snack på altanen, men den personen jag brukade göra detta med var utbytt. Frågan som ställs i låten är: ’Are you the grass that’s greener on the other side?’”

-Det som slog mig med EPn är att det är en väldigt varm ljudbild på låtarna. Var det medvetet?

”Men vad kul att du tycker det. Jag vill ju ha den organiska känslan och värmen i låtarna. Sköna ljudlandskap och ambient melankolisk pop, även om det finns elektroniska ljud i det också. Soundet har vi sedan jobbat fram tillsammans med alla duktiga producenter.”

-Har du något Pride-minne att dela med dig av?

”Jag har ju varit på en del nu, men jag tycker överhuvudtaget att det är en viktig vecka. Det är skönt att fokus ligger på glädje och öppenheten. Det är en frizon där ingen dömer någon och alla kan få vara sig själva. Jag tycker det är så fint när man ser folkmassorna och alla är stöttande.
Själv vill jag att Pride ska bli större för varje år och att alla städer borde ha en Pride-festival för det behövs.”

Lyssna på My Revolution här:

Mariette @
Facebook

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Följ på Apple Music
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Favoriter Apple Music

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011