I oktober 2013 släppte Kaskelott sin debut EP Retrospective som fick en hel del uppmärksamhet. Nu är kvartetten från Göteborg tillbaka med sin dansanta men eftertänksamma indiepop/rock. Medlemmarna i bandet har alltid strävat efter att gå sin egen väg, både på ett musikaliskt och individuellt plan. Trots det Göteborgska ursprunget har Kaskelott aldrig anammat det typiska indiesoundet som förknippas med staden, utan har istället valt att utforska andra musikaliska landskap. Den nya låten Vagabonds behandlar bandets blandade känslor kring uteslutandet från ”indieskapet” och kring den frihet som detta inneburit.

DOLBY ATMOS

Susanna fick en intervju med Joakim och Jens från bandet för att prata om bland annat nya singeln Vagabonds. Läs den här!

Berätta lite om bandet för de som inte känner till er.

Jens: Vi har funnits i två år ungefär och har tidigare släppt en EP som heter Retrospective och nu släpper vi vår nya singel. Vi spelar indierock/pop.

Joakim: Vi är från Göteborg och har väl inte riktigt det traditionella Göteborgssoundet, man har fått den reaktionen ibland att folk förväntat sig något annat. Vi har valt att inte göra den grejen just av den anledningen.

Nya singeln, vad kan ni berätta om den?

Joakim: Det är väl en slags sommardänga, både euforiskt och melankolisk på samma gång kan man säga. Man får vara försiktig när man går för djupt på beskrivning, det är ju det som är intressant med konst och musik att man kan lämna det öppet för att göra sina egna tolkningar. Det euforiska står väl till viss del för den friheten det kan vara att vara en outsider, att vara fri och inte vara begränsad. Det melankoliska är så klart också att det innebär att man inte kanske passar in överallt.

Är det du Joakim som skriver texterna?

Joakim: Vagabonds har jag skrivit det mesta på. Men vi går mer mot att skriva ihop, det är dit vi vill. Som det gått till hittills är att det finns en skiss och så arrar vi det tillsammans, vi sätter oss i replokalen och jammar. Vi försöker hitta en känsla och där kan ganska mycket förändras.

Jens: Vi har förproddat med våra producenter och då har det hänt en hel del när det kommer in någon med utifrån perspektiv och ser på det med nya ögon. De har kollat på grejerna och det har utvecklat oss enormt skulle jag vilja säga.

Joakim: Det som är mest värdefullt där som vi inte insåg innan är att det blir som ett bollplank som är ganska krasst. Någon som säger vad som funkar/inte funkar. Vagabonds var en sådan låt som funkade direkt medan andra låtar har krävt betydligt mer arbete. Ibland har de sågat bit för bit tills det inte funnits något kvar haha!

Ni släpper en video till singeln på söndag, berätta om den!

Joakim: Den är inspelad i Tokyo. Det var en tillfällighet faktiskt. Min flickvän är delvis fotograf i jobbet och vi var i Tokyo när vi fick en första mix på Vagabonds. Och då blev jag så himla taggad. Vagabonds har alltid varit lite Sydostasien-vibbar för oss, vi har skojat mycket om det. Och när vi var där kände jag att jag måste testa att filma lite. Vi gick runt och filmade, det regnade jättemycket så vi tänkte att det blev nog inget bra. Men sedan för några veckor sedan så började jag sätta mig med det och klippa ihop och kände att det blev över förväntan.

Jens: Det var kul, kanske var tanken att vi skulle gjort en teaser till musikvideon av det men sedan så utvecklade det sig till att bli en fullfjädrad musikvideo.

Joakim: Det började som en samling klipp som var ganska trista. Men sen så blev jag lite manisk och jobbade jättemycket med den. Jag har ju inte gjort sådant tidigare och lärde mig mycket.

Är du sugen på att göra nästa video nu när du fått blodad tand?

Joakim: Haha, jag blev faktiskt lite sugen. Det är väldigt häftigt att lägga till ytterligare en dimension på det. Du har en färdig låt, sedan kan du slänga in bilder på nya miljöer och främlingar och det får en helt ny innebörd. Så det skulle jag absolut kunna tänka mig. Nu ska vi till Island om två veckor och funderar på om jag skulle ta med kameran…

Har ni något album på gång?

Joakim: Inte just nu. Vi har en singel kvar från samma inspelning som Vagabonds som heter Pompeii . Sedan kommer det komma två andra låtar från en inspelning som vi gjorde på Svenska Grammofonstudion.

Vad har ni för drömmar och mål med bandet?

Jens: Vi har väl någon slags vision om att ta oss utanför Sveriges gränser och tycker att det skulle vara kul att spela i USA och göra en klassisk roadtrip turné.

Joakim: Asien skulle vara kul också. Det är det som är så roligt med musik, att det kan ta en till nya platser.

Kaskelotts nya singel Vagabonds är helt grym! Detta är ett band som vi ska vara stolta över här i Göteborg. Se videon och lyssna på låten här!

Kaskelott @
Facebook

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Popmuzik Lover Patreon
Share.

Susanna heter jag och är skribent på Popmuzik. Jag älskar att snöa in på en bra låt. Oftast lyssnar jag på indiepop/rock men en bra låt är en bra låt oavsett genre. Artister som spelas flitigt i mina lurar är exempelvis Hurula, Kitok, Rhodes, Arctic Monkeys och Brian Fallon.

Skicka in din musik

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011