Så kom då Apple Music. Apples version av streamad tjänst likt Spotify.
Efter en presentation av tjänsten under WWDC i San Francisco där Eddy Cue och Jimmy Lovine pratade om att de skulle revolutionera sättet vi alla lyssnar på musik. Där ens eget musikintresse skulle kopplas ihop med artisten och skapa musik för alla tillfällen.
Den 30:e Juni släpptes tjänsten och frågan är om Apple lyckats, eller är de en ny Tidal?

DOLBY ATMOS

När man laddar Apple Music första gången får man välja en hög med generar man gillar, samt välja bort dem man inte gillar. Till detta ska man även välja en knippe artister samt klicka bort artister man hatar.
Denna första del skapar ett underlag för något som heter För dig. Här samlas spellistor baserade på just de kriterierna, och allt eftersom Apple Music gör sig bekant med de låtar du hade i iTunes sedan tidigare får du fler och fler förslag under För Dig.
Här är dock alla spellistor från Apple Music och det finns inga tips på spellistor andra gjort. Men samtidigt finns det iof spellistor för allt. Introduktion till Kent, samt Deep Cuts: Kent, om man vill gå på djupet och inte bara höra hitsen. Det finns tips från 90-talet, eller hjärtskärande dansgolvshits. Hade ditt musikval varit mer Creedence antar jag att spellistorna haft ord som Eagles, Classic
Country och Deep Cuts: Springsteen.
Det jag tycker är lite tråkigt med många av spellistorna är att de är väldigt korta. 8-12 låtar gör ingen spellista om ni frågar mig. Runt 40 är mer något som man vill ha. Men antar att de utgår från en LP, som typ höll sig kring de antalen av låtar eller tidsmässigt. Men att tänka fysiskt format i digital ålder är inte riktigt att omfamna den.

Under Min Musik hittar jag mitt vanliga iTunes-bibliotek.
Hade jag iTunes Match fanns mina låtar redan i molnet, men nu kan man även ladda upp dem till molnet via Apple Music. Där kan man sedan streama låtarna från sina gamla CD eller torrentade topplistor tillsammans med musiken man sedan lägger till från Apple Music. För varje gång du lägger till en låt i en spellista läggs den låten även i ditt iTunes-bibliotek och hanteras på exakt samma sätt som du köpt eller rippat ner den i iTunes. Du kan sätta betyg och dessa syns i din telefon. Du kan skapa nya spellistor igenom att dra låtarna från biblioteket till spellistan etc.
Väldigt smidigt måste jag säga. Det var nämligen lite så här jag hoppades att Apple Music skulle vara. En sammanslagning av ditt iTunes och deras streamade låtar.
En annan sak som jag älskar är att jag kan lägga till en egen bild i mina spellistor samt skriva en liten text om dem. Det ser väldigt proffsigt ut måste jag säga, istället för att ha det vanliga kollaget av de fyra första låtarna i spellistan.

Fliken Nytt är typ som iTunes Store var innan.
Här hittar man lite banners på titlar som man kanske kan tycka vara intressanta, topplistor över album och låtar samt videor.

Radio är internetradio och Apple Musics stolthet Beats 1 som sänder dygnet runt från hela världen. Här får vi musik och intervjuer mm med kända artister.
Under Radio hittar man även genre-baserade kanaler som är ihopsatta av Apple Music-teamet.

Sista fliken är Connect, och detta är väl egentligen ett stort frågetecken.
Att få bilder och låtar från artister som kopplat upp sig till Apple Music är ju en kul sak. Man kan kommentera och gilla det som läggs upp. Men samtidigt kan jag inte vara social. Jag kan tycka till men inte interagera med de andra. Mitt smeknamn är helt osökbart och jag kan inte skicka ett direktmeddelande till någon annan på Apple Music. Det blir lite som ett flöde som du kan skrika till, men inte få något tillbaka av.
Även den saken att jag inte kan söka på någon annans namn eller spellista är bara dumt. Just nu får jag bara Apples egna spellistor, och ska jag hitta någons annan måste denne ha delat länken på Facebook eller Twitter. Detta är den delen som verkligen känns oigenomtänkt. Jag förstår idén att samla ett flöde med artisters poster på ett och samma ställe. Men det är faktiskt mer osocialt än alla andra sociala medier. Det är här Apple aldrig lyckats. Att förstå sociala medier och bygga upp ett eget vettigt ekosystem.

Vad som behövs förbättras:

Att vi ska kunna söka på varandras spellistor.
Det är mer eller mindre livsviktigt för en tjänst som Apple Music att vi hela tiden ska kunna dela och hitta låtar, spellistor och vänner. Att vi ska kunna prata musik och leva musik. 
Här är den främsta missen med tjänsten. Var det verkligen ingen som fattade detta i ett företag med så mycket pengar?
Främst ska det komma upp andra spellistor än bara Apple Music under För Dig.
Jo, det finns fler spellistor i Apple Music. Söker man på Pitchfork eller DJ Mag så kommer det upp. Men, då ska man ju veta att just dessa tidningar har sökbara spellistor i Apple Music. Om Apple nu varit så revolutionerande med appar till iOS som vem som helst kan göra, så borde de ju ha en liknande tjänst där man kan söka på alla användares öppna spellistor. Typ en underkategori med ”populära spellistor” eller liknande.

Möjlighet att bädda in spellistor, låtar och album.
Visst detta är kanske inte det viktigaste för gemene man, men som musikblogg är det viktigt att kunna sprida musiken på ett bra och främst snyggt sätt. En HTML-länk är inte direkt tilltalande att klicka på.
Här behöver de skapa en spelare som är likt SoundCloud, YouTube eller Spotify som bäddas in, även om låten i sig spelas från iTunes.

Vem ”jag” är i tjänsten.
Att jag har ett profilnamn är ju fint, men vad ska jag ha det till om jag inte kan bli nådd på det eller att man kan söka på namnet?
Jag vill kunna prata med andra musikälskare och skicka tips inom Apple Music.

Sökningen är inte helt logisk i iTunes.
I Min musik kan jag bara söka på låtarna i mitt eget bibliotek, samma under Spellistor vilket är lite konstigt. Ska jag redigera en spellista skulle jag ju självklart vilja söka på låtar i Apple Music också och inte bara mitt bibliotek.
Vill jag söka på låtarna i Apple Music behöver jag ställa mig under fliken För Dig eller Nytt. Som sagt, inte logiskt.
Här är det smidigare i iOS-versionen där jag kan söka på allt överallt.

Slutsats:

Jag har använt iTunes sedan 2004 för att hantera mitt musikbibliotek.
Här i finns si sådär 40.000 låtar rippade från CD eller köpta från iTunes. Så för mig passar iTunes perfekt som musikspelare i och med att jag kan kombinera min egna musik med den som Apple erbjuder på Apple Music. Här vinner tjänsten stort över Spotify.
När det kommer till att dela musik och spellistor har Apple Music långt kvar att gå. Just nu är det mest en envägskommunikation för Apple och artisterna, än att vara ett socialt nätverk där vi kan tipsa och sprida låtar. Självklart ska folk kunna hitta varandras spellistor. Här måste Apple tänka om och det snabbt.
Personligen ser jag gärna möjligheten att bädda in låtar och spellistor i bloggen. Det är egentligen överkurs, men ett viktigt steg om musikbloggare och andra sidor som vill tipsa om musik ska omfamna tjänsten istället för att fortsätta med Spotify eller YouTube.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Nordiska Favoriter
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Favoriter Apple Music

SKICKA IN DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011