När jag ringer upp Åke Olofsson i Den Svenska Björnstammen i början av veckan berättar han att de gjort klart sitt tredje album Country för två veckor sedan. Alltså bara några ynka dagar innan releasen. De hade bokat upp turnédatum och planerat för en releasedag sedan tidigare och behövde med andra ord bara leverera själva albumet.
Han berättar att de ändå hade det mesta under kontroll och hade jobbat i lagom takt med att sammanställa skivan.

Popmuzik Lover Patreon

-Varför blev det just Country som blev titeln på skivan?

Vi tyckte det blev en bra titel för det känns svårt att förstå exakt vad det betyder, vilket jag tycker blir ganska roligt. Sedan kan jag inte så mycket om just countrymusik. så det kanske jag borde sätta mig in i.

-Folk som kommer till er turné kommer förvänta sig logdans nu. Men samtidigt kan det ju betyda land i och för sig.

Ja, det är lite så vi tänkt. När ordet används i låten är det som kusinen från landet, men jag vet inte om det är det heller. Vi har velat fram och tillbaka om innebörden i ordet.

-När jag pratade med Peter och Sebastian i 047 åkte de upp till er för att hitta lite inspiration som resulterade i singeln Förlåta eller svika . Var deras besök startskottet på skivan eller hade ni börjat tidigare?

Vi hade börjat tidigare, och det fanns ganska många låtar innan de kom upp. Egentligen fanns det en annan singel, men den låten blev såpass bra att vi kände det fick bli första singeln. Då var det nog tänkt att det skulle bli en EP i och för sig. Men på några veckor gjordes ganska många låtar och då bestämde vi oss för att gå mot ett album.

-Förra skivan kom ju för bara ett år sedan, så ni har ändå varit produktiva.

Ja, vi spelade ju inget under hösten förra året, utan direkt efter sommarturnén började vi jobba på ny musik. Det var dock väldigt kul att göra så, och inte köra en lång turné som man brukar.

-Hur skulle du säga att arbetet med denna varit gentemot de två tidigare?

Det har gått snabbare. Jag tror att det beror på att vi blivit bättre rent tekniskt och gör saker snabbare. Denna gång var det ganska lätt och det har flutit på bra hela tiden. Jag tror att det har haft att göra med att vi haft ett par samarbeten på skivan. De gånger vi kört fast lite kommer lägligt andra med ny energi, så vi har fått mycket gratis med att jobba med 047 och Maj Monet .

-Samtidigt känns albumet mer poppig och glad denna gång.

Ja, den är snabb, kort och poppig.
Skivan har ju 10 spår men är ju bara 23 minuter långt, så det är nästan som en EP, eller det har ju gjorts EPs som är längre än denna skivan.

-Blev resultatet bara så kort?

Ja, det kom som en överraskning även för mig när jag lyssnade första gången. Trodde först att det saknades något, men den bara är så kort.
Jag tror att det har att göra med att jag klipper ganska mycket i låtarna och är glad i koncentrat. Så fort en låt börjar kännas tråkig klipper jag ner den och typ tar bort halva första refrängen. Det är mitt sätt att lösa det på. 
Jag har själv svårt att koncentrera mig när folk släpper dubbelalbum nuförtiden. Då orkar jag inte lyssna. Haha.
Den Svenska Björnstammen 778
-Vad har Jesus, Palme och Marie Antoinette gemensamt?

Haha, det undrar jag också. Alla blev avrättade!
Jag tycker det är en rolig kombination av människor i och med att Marie Antoinette inte kan betraktas som en hjälte på samma sätt som de andra två.

-Vad är berättelsen bakom En liten bit historia ?

Först tänkte jag att den bara skulle handla om Jesus. Sedan tänkte jag att det är ganska roligt upplägg att alla dör på slutet i varje refräng. Egentligen kulle det vara massa verser och människor så den skulle bli oändligt långt. Jag skrev om Columbus och några till men det funkade inte så värst bra. Sedan tyckte jag det blev ganska bra och lagom så här. Lite som att Jesus är typ forntid, Antoinette i mitten och Palme är nutid.

-Något jag gick igång på extremt mycket var er cover på (Du är så) Yeah Yeah Wow Wow . Varför gjorde ni en cover på just den?

Jag tänkte att jag ville göra en cover, men jag visste inte på vilken låt. 
Jag ville ha en av de låtarna jag tycker väldigt mycket om, men som man kanske inte skryter med att man lyssnar på, men som ändå berör.
Först tänkte jag Luft med Dia Psalma . Sedan tycker jag att Martin Svenssons text är ganska avancerad och väldigt bra. Det är synd att han fått så mycket skit, för han skrivit väldigt bra låtar tycker jag. Egentligen skulle den inte vara med på skivan från början, men när vi lyssnade igenom låtarna kändes den ganska stark.

-Den är ju så annorlunda från originalet, vilket gör det mer intressant tycker jag.

Ja, jag tror man lyssnar mer på texten i verserna på den här. Den är inte helt dum för det är ganska fin text tycker jag.

-Är du Melodifestivalsnörd eller är det bara den här låten?

Inte nörd kanske. Jag kan nog inte namnge alla vinnarna, men jag kollar varje år och tycker det är skoj.

-Det är inget ni ska göra, skicka in en låt till Melodifestivalen?

Ja jag har tänkt på det. Men jag skulle vilja göra det som ett koncept i så fall. Inte som Björnstammen, det skulle nog vara fel på något sätt. Jag är typ den enda som är intresserad av det bland oss.

-Det var väl på tal om att ni skulle vara med innan Vart jag mig i världen vänder ?

Ja, vi har haft en låt som kom med som vi skickade in på skoj. Men vi kände nog att det var för stort och låst sammanhang på något sätt. 
Men jag har planerat att göra det någon gång. Jag skulle vilja göra det med en puppetshow med bara dockor som sjunger låten i ett musikvideoliknande nummer. Det tror jag hade passat formatet bättre än vad vi hade gjort.

-Har du någon favoritlåt? Vilken är den ultimata Melodifestival-låten?

Sarah Dawn Finer med Moving on tycker jag är fin. Jag gillar numret när hon åker upp med hissen jäkligt mycket. Det känns gulligt. Det finns mycket bra gammalt också, typ France Gall är inte dum heller.
Jag satt i går och kollade på Björn Skifs när han glömmer bort texten. HAHA. Det är så roligt när man ser på honom att det här spelar ingen roll, för det är ingen som fattar vad jag sjunger ändå.

-Han bara finner sig och fortsätter.

Fan vilken panik liksom. Det är lite det som gör att man inte vill vara med. Att man behöver vara Björn Skifs för att göra det bra. Det krävs lite mod och rutin tror jag.

-Ni åker ju på höstturné snart. Vad kan vi förvänta oss?

Vi håller på att snickra ihop en show nu.
Det kommer faktiskt vara fem låtar från nya albumet vilket är väldigt mycket. Allt som allt blir det 15 låtar. Jag hoppas det blir ganska ösigt, för det är i alla fall tanken i och med att det ska passa på klubb. Men några lugna låtar blir det också så klart.
Nu håller vi på att testa massa elektromagneter som vi ska bygga saker med. De andra håller på att göra pilotförsök inne i studion just nu. Får får se var det landar. Förhoppningsvis inte i någons huvud. Haha.

Lyssna på nya albumet Country här:

Turnéplan för hösten:
30 sep Örebro / Ritz
03 okt Skövde / Husaren
17 okt Halmstad / Parken
23 okt Jönköping / Bongo bar
24 okt Sandviken / Kulturcentrum
30 okt Göteborg / Pustervik
06 nov Malmö / Babel
07 nov Linköping / Doom
13 nov Norrköping / Arbis
14 nov Helsingborg / The Tivoli
21 nov Stavanger / Folken
22 nov Oslo / John Dee
27 nov Finspång / Hugos
28 nov Stockholm / Debaser Medis
04 dec Gävle / Slick City
05 dec Uppsala / Katalin
07 dec Helsingfors / Tavastia
19 dec Hultsfred / Metropol

Den Svenska Björnstammen
@Facebook

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Nordiska Favoriter
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Popmuzik Lover Patreon

SKICKA IN DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011