En intervju med Kate Boy

Popmuzik Podcast

I fredags släppte Kate Boy sitt efterlängtade debutalbum One . Duon som är svensk/australiensisk består av medlemmarna Kate Akhurst och Markus Dextegen och har hyllats av musikbloggar världen över ända sedan de släppte sin debutsingel Northern Lights 2012. Vi ville veta lite mer om albumet och få reda på vad de har på gång framöver. Vi fick en intervju med Kate som du kan läsa här:

Hej! Vad har ni för er just nu?

Just nu sitter vi och väntar på att få boarda vårt flyg till Toronto där vi ska spela i morgon kväll.

Kan ni berätta lite om bandet för de som inte känner till er?

Vi heter Kate Boy och består av två medlemmar, Kate Akhurst från Australien och Markus Dextegen från Sverige. De flesta brukar beskriva vår musik som elektronisk/skandinavisk pop, fast vi är till hälften från Australien!

Ni släppte ert debutalbumet One i fredags. Hur har arbetet med skivan sett ut?

När vi började släppa musik för 2-3 år sedan hade vi egentligen bara någon enstaka låt, Kate Boy var lika nytt för oss som för vår tidigaste publik. Vi fick chansen att börja turnera mer eller mindre direkt och sa egentligen ja till alla erbjudanden vi kunde. Skivan har vi jobbat på konstant så fort vi vart hemma i Stockholm där vi har haft våran bas, men tyvärr blir det inte så koncentrerat – en dag i studion, tre borta osv. Men att kunna skriva vår första platta parallellt med turnerandet har vart otroligt givande, vi har kunnat experimentera med låtarna både i studion och live, vilket har gett oss ett perspektiv som vi är väldigt glada över att vi fick. Istället för att kanske jobba i studion non stop i ett år för att sedan turnera ett år. 

Finns det något genomgående tema på skivan?

Skivans tema handlar om mötet med människor, både på det privata planet men också de möten man gjort med publiken. Många av låtarna har varit direkt inspirerade av personer vi träffat i samband med våra spelningar. Kanske en person som man fått ögonkontakt med i publiken, som senare stannat kvar efter en spelning och som man lärt känna och man inser hur mycket alla människor har gemensamt oavsett vart vi bor, vilken ålder man har eller hur vi ser ut. 

Finns det något spår på skivan som betyder extra mycket?

Alla låtarna betyder lika mycket för oss personligen. Men Temporary Gold var en sån där låt som vi inte hade något val än att skriva för att få ut hur vi kände. Vi hade en veckas semester i Australien och det var på nyheterna att gruvindustrin i Australien hade fått klartecken att dumpa gruvrester över det stora barriärrevet, vilket riskerar att förstöra en av världens mest speciella platser. Temporary Gold handlar om att av misstag förstöra något vackert enbart för något så temporärt som pengar. Lyckligtvis verkar det som myndigheterna i Australien eventuellt kommer stoppa detta!

Ni har själva producerat albumet, är det viktigt för er att behålla kontrollen hela vägen?

Våran motivation och drivkraft kommer bland annat genom att skapa något tillsammans. Det handlar inte så mycket om kontroll egentligen utan snarare vision. Ska man till exempel ge bort något som produktionen till någon annan så måste man också tillåta sig att släppa taget om sin vision till viss del. Såvida man inte byggt upp en relation med en producent i flera år, vilket vi inte har, så det skulle kännas  fel. Speciellt då själva produktionen är en viktig del i vår kreativa process.

På albumet finns även era första låtar med, som exempelvis Northern Lights som släpptes 2012. Finns det en tanke bakom det?

När vi först släppte Northern Lights så kände vi att vi hittat något vi brann för. När vi skrev plattan så var det alltid självklart för oss att våra första låtar skulle vara med också – det kändes rätt att knyta ihop säcken på det sättet. 

Vad vill ni förmedla genom era texter?

Vi vill förmedla den inspiration vi får av människor på det enda sättet vi kan. Inspiration är viktigt, det får oss alla att våga sträcka oss lite längre idag än vad vi gjorde igår. Kanske att våga följa sin egen väg trots att ingen annan tror på en. Eller tvärtom. Att lita på magkänslan, den ljuger aldrig! Men ibland är texter något som växer och förändras över tid, nästan som självuppfyllande profetior. Northern Lights handlar om att finna något speciellt, greppa tag om det, släppa allt det gamla och inte titta tillbaka. När vi skrev den så hade vi bara känt varandra i några timmar. Jag bodde i London och var bara på besök i Stockholm, några månader senare hade vi startat ett band, släppt allt annat och jag hade flyttat till Sverige på obestämd tid. 

Ni har medlemmar både från Sverige och Australien, är det något som påverkar ert sound?

Jo men det påverkar absolut vårt sound, vi är väldigt olika rent musikaliskt, inte bara för att vi är uppvuxna med så olika musikaliska omgivningar, utan även genres i överlag. Jag har alltid haft låten i fokus, det finns inget som greppar tag i mig lika mycket som en poprefräng, medans Markus i grund o botten kommer från technovärlden. Där i mitten någonstans möts vi. Vårt album skrevs främst i Sverige, i framtiden har vi tänkt skriva mer i Australien, det ska bli intressant att se om låtarna känns annorlunda! Fördelen med att skriva musik i Sverige är att det inte finns några stränder runt hörnet att bara slappa bort en hel dag på. Sverige är ett bra land att vara kreativ i, det finns mycket inspiration i kombination med väder som gör att man inte har dåligt samvete för att man inte är utomhus! 

Har ni en stor publik där?

Våran australiensiska publik är inte lika stor än som andra länder, men samtidigt har vi aldrig gjort några spelningar där eller haft någon egentligen närvaro. Det är så långt bort så man blir nästan tvungen att välja som band i vårt stadie. Antingen bo i Europa och ha nära till de flesta länderna där, eller bo i Australien men ha svårare att göra enstaka gig i Europa. 

Kommer ni att åka dit för att turnera?

Vi har ännu inte gjort något gig i Australien ännu! De gångerna vi har åkt dit så har det vart för att ladda batterierna och träffa vänner o familj. Men vi håller på att planera några gig där i början av 2016. 

Vad händer nu när albumet är ute, har ni några spelningar inbokade? Vad har ni för er de kommande månaderna?

Vi startar vår USA/Canadaturné nu i dagarna. Vi har laddat som galningar så det ska bli hur kul som helst att få släppa ut allt som vi byggt upp i replokalen. Sedan fortsätter vi till Europa med gig på hemmaplan. Vi kommer turnera fram till mitten av december sedan kommer vi ta lite tid off, återfå balans o rutiner, vilket oftast brukar leda till inspiration så troligtvis börjar vi skriva mer musik!

Lyssna på albumet här!

Kate Boy @
Facebook

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Popmuzik Lover Patreon
Share.

Susanna heter jag och är skribent på Popmuzik. Jag älskar att snöa in på en bra låt. Oftast lyssnar jag på indiepop/rock men en bra låt är en bra låt oavsett genre. Artister som spelas flitigt i mina lurar är exempelvis Hurula, Kitok, Rhodes, Arctic Monkeys och Brian Fallon.

DOLBY ATMOS

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011