Foto: Johan Alexed
Foto: Johan Alexed

Mattias Andréasson är ingen direkt nykomling i Melodifestivalen. Efter Idol bildade han EMD tillsamman med Danny Saucedo och Eric Segerstedt som kom på en hedrande tredjeplats i finalen 2009. Tre år senare var han med som soloartist med låten Förlåt mig . Efter det har vi sett honom som låtskrivare både inom och på utsidan av festivalen. Främst är det väl som wingman till Albin Johnsén vars Din soldat blev en enorm hit 2014 som de båda skrivit.
Albin kunde vi dock se i kulisserna under förra årets Melodifestival, då han varit med och skrivit Det rår vi inte för med Måns Zelmerlöw som framfördes av Behrang Miri .
Men nu är de samlade för att tillsammans gå upp på scenen på lördag med bidraget Rik .

Popmuzik Podcast

-Så Albin. Fick du blodad tand från i fjol?

Ja, men det kan jag säga att jag fick. Det var ju kul för att låten gick vidare.
Sedan var jag själv inte med så mycket i bubblan som alla pratar om, i och med att jag precis släppt singeln Frank . Däremot förstår jag värdet av Melodifestivalen i svensk musik eftersom allting stannar upp när det är. Frank gick ju jättebra fram tills detta började. Haha.

-Behövde du övertala Albin att vara med Mattias?

Saken var den att jag fick frågan om jag ville vara med i år. Så jag började kolla på låtar vi hade gjort, och Rik var något vi skrev efter Dyra tårar. Sedan dess har den bara legat där, men när jag tog upp den igen kändes den perfekt. När jag sedan tog upp det med mitt förlag tyckte de också att den skulle vara perfekt. Sedan nämnde jag det för Albin, och han är ganska impulsiv och sa att vi skulle göra den tillsammans.

-Du har ju ändå tagit ett ganska tydligt steg bakåt som artist senaste åren.

Ja, och därför blev jag faktiskt ganska chockad över att de ringde mig.
Jag var mest inne på att jag bara skulle skriva och producera i första hand. Sedan har jag ju varit med Albin på hans gig, så jag har inte lagt ner sången helt.

-Hur träffades ni?

Mattias : Det var på Tinder va? Där vi swipea höger på varandra. Haha.
Nä men jag låg på Sony och det gjorde Albin med, så satte Filip Adamo ihop oss.

Albin : Jag satsade ganska hårt på att vara med i Melodifestivalen 2013 med Det rår vi inte för som var skriven med Måns. Då sjöng Måns refrängen och jag versen men jag hade väl inte tillräckligt star quality då, haha. I samband med det jobbade jag med Filip och då hamnade jag i den processen.

-Ni kommer ju lite från olika håll. Albin har jobbat sig upp med varje släpp och du Mattias kom från Idol och EMD och typ gick nedåt därifrån. Så möttes ni på mitten. Blir man bitter eller besviken på branschen?

Albin : Bitter vet jag inte, men vi fann varandra i precis rätt läge, där vi båda kände att vi hade mer att ge.

Mattias : Filip och de jag jobbade med trodde mycket på mig. Men sedan var det andra som var svårare att få med, så timeingen för oss båda var helt klart rätt.

Albin : Hade det tagit ett år till hade jag nog börjat plugga musik, vilket jag pratade med dig om när vi träffades i början. För då var jag nog mer inne på att göra saker bakom kulisserna istället.

Foto: Johan Alexed
Foto: Johan Alexed

-Sedan spelade ni in Du lever inom mig tillsammans i höstas.

Albin : Ja, det var får första officiella låt ihop. Sedan har ju Mattias varit med och sjungit på nästan alla låtar, men då skrev vi inte ut hans namn.

Mattias : Nä, jag sa att vi inte skulle outa mitt namn för att kanske dra ner Albin. Jag var rädd att folk skulle tycka att det inte var tillräckligt bra då, så därför tog vi mina initialer istället.

Albin : Folk vill ju gärna placera saker i ett fack, och då skulle det nog bli för mycket förknippat med EMD. Men nu har vi ändå setts mycket ihop, så det är mer naturligt att vi uppträder som en duo.

-Om ni skulle pitcha in Rik nu då.

Albin : Det var tänkt som sommarsingeln 2016, så den känns som en stark singel för sommaren med bra driv och text.

-Hur funkar det när ni jobbat tillsammans?

Mattias : Vi började jobba på Rik när vi höll på med Du lever inom mig . Den är ju såpass tung att jag skojade till det och spelade den jättefort. Så vi fortsatte sedan utveckla efter det.
Man börjar med ett beat och en harmoni, sedan kommer Albin in och skriver en text. Han är extremt snabb på att skriva. Han kan gå ut från rummet och när han kommer tillbaka kan låten ha blivit lite annorlunda. Då får han feeling igen och går ut och skriver en ny text.
Hade vi inte varit ute och giggat skulle vi nog lätt kunna skriva en låt om dagen.

-Främsta vapnet på lördag?

Albin : Jag tror det är energin som vi har mellan oss. Allt annat kan man köra, men energin är riktigt bra.

Snabba Frågor
-Hade ni kämpat för rebellerna eller The Empire i Star Wars?

Mattias : Jag gillar stormtroopers, är de goda?

Albin : Nej, de är onda. Jag skulle kämpa för de goda, för jag gillar kärleken.

Mattias : Ja, men fatta att få hänga med Chewbacka .

-Vilken film var den första med 15-årsgräns som ni mins att ni såg?

Mattias : Jag hade en kompis som också hette Mattias i lågstadiet och hos honom kunde man se allt. Jag kom ihåg hur vi såg Robocop och jag var helt chockad efter det.

Albin : Det var Batman , för jag är ett stort Batman-fan.

-Vad skulle ni göra om ni blev oförskämt rika?

Mattias : Jag hade betalat av mina studielån.

Albin : Fy. Fan. Vad tråkigt svar!

Mattias : Jag fick en inbetalningsblankett i går och det skulle ta 28 år att betala av hela lånet.

Albin : Jag skulle värva Zlatan till Gnaget!

-En av världens bästa poplåtar är?

Albin : Jag säger Halo .

Mattias : No air med Chris Brown och Jordin Sparks tycker jag är vansinnigt bra.
[wpbanners id=”5″]

Albin
@Facebook
Mattias Andréasson
@Facebook

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Skicka in din musik
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Favoriter Apple Music

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011