Den finlandssvenska sångerskan Krista Siegfrids känner ni kanske igen från Eurovision Song Contest i Malmö 2013 då hon deltog med låten Marry Me . Låten blev extremt uppmärksammad och skapade folkstorm i mindre toleranta länder i och med att hon kysste en annan kvinna på scenen.
”Jag trodde jag skulle dö när jag fick se att de protesterade mot mig på ett torg i Georgien där de hade plakat med mitt ansikte överkryssat. De intervjuade en äldre kvinna som sa att hon inte ville att hennes barnbarn skulle se på detta.
Själv visste jag inte att jag kunde påverka så mycket. Samtidigt visar det ju hur illa det är i många länder.”

Favoriter Apple Music

Krista blev med låten en stor ikon för det HBT-vänliga Eurovision. Men också ett viktigt språkrör hemma i Finland där frågan om huruvida Homosexuella skulle få gifta sig var på agendan det året. På hösten 2014 klubbade riksdagen igenom att samkönade hade rätt att gifta sig.

”Ja, den frågan blev viktig för mig. Vi diskuterade mycket hemma i Finland om homosexuella skulle få gifta sig, och för mig var det en kamp att visa att vi är ett modernt samhälle.
Med kyssen ville jag avdramatisera det hela och visa mitt stöd på ett glatt sätt.”

-Har du alltid varit engagerad i mänskliga rättigheter?

”För mig handlar det mest om vad som är rätt och fel. Jag tycker inte om några former av orättvisor i samhället. Sedan om det är något som står mig nära blir jag väldigt engagerad och vill slå tillbaka.
Det är många unga homosexuella hemma i Finland som skriver till mig och säger att de inte vågar komma ut och att de inte har någon att prata med. Då vänder de sig till mig.”

Det är ju något problematiskt att så många fortfarande har svårt att kunna vara den de är. Men det händer nu stora förändringar i Finland berättar Krista, där fler och fler vågar komma ut även bland mer kända namnen.

-Vad är ditt främsta minne från Eurovision-cirkusen?

”Det var nog att det var så himla roligt. Jag sprang ju omkring med min brudklänning i två veckor, så det var mycket glädje. Sedan självklart ögonblicket då vi gick till final. Det är ju inte alltid vi i Finland gör det, så det var roligt.”

Det var efter Eurovision som Krista blev ett stort namn hemma i Finland.
Under två säsonger har hon bland annat synts som mentor i The Voice, samt att hon i år är programledare för Finlands uttagning till Eurovision – som där heter UMK – samtidigt som hon deltar i Melodifestivalen.

-Hur hinner du ens med att vara programledare för UMK och delta här i Malmö?

”Det är lite tight, men jag fick ledigt denna lördagen för att komma hit och tävla. Det är bara denna vecka som krockar, i och med att UMK bara pågår under Februari.”

-Ser du dig själv som TV-personlighet eller sångerska i första hand?

”Sångerska måste jag säga. Alla TV-program som jag gjort har ju varit i rollen som musiker. Så jag känner inte att jag är en programledare eller så.”

-Men med alla dessa mentorroller. Vilka har du själv som musikaliska förebilder?

”Jag har så många. Haha. När jag var yngre var Spice Girls en religion. Men jag tycker om starka kvinnliga artister och älskar Madonna och Lady Gaga , de har lite klös och åsikter de står för.”

-Det som jag älskar med Finland nu är att ni gått från hårdrock till massa popmusik.

”Ja, det har varit en stor förändring senaste åren. Vi har fortfarande mycket hårdrock, men nu börjar det bli mycket mer pop. Men just nu är faktiskt finsk rap det stora.”

-Oj, det låter spännande…

”Haha, du måste kolla upp. För folk som inte kan finska låter det jättekonstigt, men det funkar.”

-Hur kom du förresten in på musik?

”Jag har sjungit sedan jag var riktigt liten. Det började med olika coverband, och sedan blev det teater och musikalroller vilket gjort mig till den jag är idag.”

Foto: Johan Alexed
Foto: Johan Alexed

-Din relationen till Melodifestivalen?

”Jag har tittat på Melodifestivalen hela mitt liv och jag älskar det. Jag sa redan som liten att jag ville vara med, och nu är jag här!”

-Vad är största skillnaden mellan Melodifestivalen och UMK?

”Största skillnaden är att det är mycket större här. Men det är väl inget land som kan jämföras med Sverige. Det är en hel anan nivå.
I år har vi tre deltävlingar och en final i UMK, så det är absolut många som tittar på det även i Finland.”

-Här ska du köra med låten Faller . Berätta lite som den.

”Jag kör som på samma kärlekstema som sist. Den handlar om att man faller med lyckorus. Det jag vill förmedla med låten är känslan av att vara kär. Det är en modern och fräsch svensk popschlager. Dock ingen tonartshöjning. Haha.”

-Vad är ditt främsta vapen på lördag?

”Det är nog att låten är stark, direkt och catchig. Du kommer komma ihåg refrängen efter tre minuter.”

Snabba Frågor
-Om du skulle promota ditt hemland här i Sverige, vad är det finaste med Finland?

”Åh, det är mycket som är fint med Finland. Vi har en väldigt fin natur. Sedan är människorna kanske inte jätteframåt men finnar är alltid väldigt snälla och pålitliga. Man kan säga att de inte småpratar så mycket, men när de väl säger något kan man lita på att det är sant.”

-Hemulen eller Hattifnattar?

”Jag säger Hattifnattar. De känns roligare.”

-En av de bästa poplåtar är…

”Oj, det finns ju så många. Men jag älskar Vouge med Madonna . När den kommer på blir jag alltid fabulous.”

-Om du var femton år igen, vad hade du gjort då?

”Man tänker ju att man aldrig ska ångra något, och vet du vad? Jag jag ville inte göra om något, för det har lett mig hit, så det är nice. Haha.”

Krista Siegfrids
@Facebook

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Följ på Apple Music
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Favoriter Apple Music

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011