Pernilla Andersson är tillbaka i Melodifestivalen.
Sist gång vi såg henne i dessa sammanhang var tillsammans med en röd gitarr och låten Desperados 2011. Låten tog Pernilla till Andra Chansen.
Denna gång heter låten Mitt Guld, och en röd gitarr är nu bytt mot en guldfärgad harpa.

DOLBY ATMOS

”Jag hade glömt vilken cirkus detta var. Men det är väldigt roligt att vara tillbaka,” berättar Pernilla när vi sitter i hennes loge bakom scenen i Scandinavium.
”Jag kommer hit med en låt jag absolut inte trodde skulle vara ett ämne för Melodifestivalen i och med att den går så långsamt och inte har någon refräng, haha. Men jag blev jätteglad när de frågade om jag ändå ville vara med.
Låten är egentligen skriven för mitt album som släpps den fjärde Mars.

De första två raderna skrev jag när jag kom hem från BB med min son. Det var så omtumlande, för framför mig och Dregen låg ett barn som man förväntades att vi visste vad vi skulle göra med. När skulle han äta, sov han eller vilade han bara, hur funkar det? Då hade man verkligen känslan av att man inte räckte till.
Så det var just det som fick bli de första raderna. Sedan har jag skrivit på låten under åren som gått och han vuxit upp. Hur jag blev den där tjatkärringen som jag lovade att jag inte skulle bli, samt hur han ska klara sig i denna värld som spelas upp på nyheterna.
Andra versen handlar om de gånger man inte mår så bra. Vem han ska prata med då, för han kommer säkert inte att prata med mig om det, för det gjorde ju inte jag med mina föräldrar.

Vi började spela in låten med gitarr och sång, sedan hämtade vi ner harpan till studion.
Vi tänkte väl att det bara skulle vara harpa och sång från början och kännas lite som en vaggvisa. Men sedan växte låten mer och mer och blev mer av en visa.”

-Har du använt harpa i fler låtar?

”Bara på denna på skivan, men jag har använt det förut.
Jag tror det är första gången de haft med en harpa i Melodifestivalen.

Sedan beställde jag en tavla av en vän till mig när jag separerade. När vi diskuterade motivet pratade jag om min far som försvinner i alzheimer. Han har varit med i hela mitt musikaliska liv och plötsligt försvinner han bara emellanåt. Vi diskuterade om att man borde bygga ett monument eller skriva en bok. Men jag kände att jag inte ville skriva en bok, utan ett monument eller tavla var mer passande. Så den ska samla upp allt som hänt till något vackert.
Konstnären läste även texten till Mitt Guld och jag berättade att albumet ska heta Tiggrinnan. Titeln kommer från att inga pengar i världen kan betala för att pappa ska kunna må bättre, det finns ingen medicin som hjälper eller ens hur stark jag är. I slutet är det väldigt nära mellan att vara en stark tigerdrottning till en fattig tiggare.
Efter det försvann hon i tre månader och kom tillbaka med tavlan. Jag hängde upp den i min lägenhet och när vi sedan satt och diskuterade hur vi skulle göra numret sa jag att vi borde ta med tavlan. Den är ju ändå en stor del av händelsen samt det liv jag har nu. Även om ingen kommer fatta om jag tar med en stor jävla tavla på scenen, haha.”

-Har du något vapen för lördagen?

Jag tror jag kommer åka ut faktiskt, haha.
Det skulle möjligen vara att texten går in i folks hjärtan, men det är som sagt ingen Melodifestivalslåt.

-Så detta är mest bra promotion för skivan?

Jag känner att jag får en möjlighet att spela upp en vacker låt, som jag annars haft svårt att vi in på radio i och med att den går så långsamt. Det finns ju inget annat sätt man kan nå så många människor samtidigt i en stor produktion. Sedan kan jag inte släpa med mig tavlan på en turné heller. Haha.
Jag åker på turné från mitten av April, så detta blir ett mycket bra startskott för nya albumet.

-Går stilen på albumet åt samma håll?

Ja, den är väldigt naken och avskalad. Jag märkte inte hur privat den var förrän jag satte ihop alla låtarna. Min första tanke var att jag inte kunde släppa det, för det kändes så naket när det handlade om mig själv.
Samma med omslaget på skivan. Jag har ändå gjort nio plattor och kände att jag inte ville styla upp mig igen. Så jag har en bild som jag tog nere på Österlen när jag precis gått upp på morgonen helt osminkad.

-Berätta om ett magiskt konsertminne.

Det var när jag fick spela förband till The Eagles. Det var inte min konsert som var så bra då, men det var magiskt att se dessa gamla herrar spela.

-Tacos eller kyckling på fredag?

Kyckling!

-Du har 15 kronor i butiken, vad köper du?

En avokado! De är lite dyra och lyxiga. Haha.

-När grät du senast?

Igår. Jag var så nervös att jag började gråta och så saknar jag min son. Jag gråter typ var tionde minut.

Pernilla Andersson
@Facebook

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
POPMUZIK LOVER 2
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

POPMUZIK LOVER 2

PRESENTERA DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011