Genrepet under fredagen är ändå den viktigaste indikationen om hur det kan gå på lördagen.
Man känner hur publiken reagerar på låtarna, och hur artisterna reagerar på publiken. Samt att jag själv sitter och hopplöst stirrar in i de stora bildskärmarna istället för på scenen. För det är det vi ser på skärmarna som folket ser i morgon, och med andra ord det som på något sätt gills.
Programledare för Melodifestivalen 2016 är Gina Dirawi , som varje vecka har med en bisittare. Denna vecka är det Petra Mede som leder oss igenom kvällens sex bidrag. Ja, sex. Det är ju så att Anna Books bidrag Himmel för två är diskvalificerad och kommer enbart spelas upp som pausunderhållning mellan röstningsgenomgångarna. Men som tröst får Anna stående ovationer efter att hon kört igenom sitt nummer, så det måste nog räcka som egoboost för vilken slocknad schlagerdrottning som helst. Väldigt fint ögonblick är det i alla fall.

Popmuzik Lover Patreon

Gina och Petra börjar med ett musikalnummer som börjar på en busshållsplats, där de sjunger om hur tråkigt livet är när det inte är Melodifestivalen. I sedvanlig Sillénsk stil blir det Broadway-känsla på shownumren, vilket jag tycker är oförskämt kul. Allt slutar i pyro och konfetti med extra allt, precis som det ska göra i Melodifestivalen.
Manuset är oftast fyndigt och lagom bitskt. Det kommer säkert vara många som än en gång inte fattar (eller vill fatta) skämten, men jag skrattar gott åt en hel del av dem. När vi på film få höra Stina Ekblad recitera Samir och Viktors Groupie med bästa dramatenröst är det så kul att jag inte kan sluta skratta. Det blir dock inte lika kul när Mede ska göra något roligt om Håkan Hellström . Det skämted faller platt – och det gör det inte för att de skämtar om någon så bra som Hellström, utan för att skämtet helt enkelt inte har någon poäng.
Med en blandning av show, musik och skratt får vi ett mycket underhållande program, som vågar skämta om allt mellan Eurovision och Ginas julvärdskap till klassiska Melodifestivalsinslag.
Saken är den att Melodifestivalen oftast börjar lite trevande, men det känns som de faktiskt hittat rätt nivå redan från första programmet. Hoppas de lyckas håller samma tempo igenom alla sex avsnitt.

Artisterna då?
Jo, Samir och Viktor börjar som sagt med party. Det ser läckert ut i TV och det blir väldigt effektfullt med allt vatten. Det är för mig ingen tvekan om att detta går hem i stugorna. Det är svennigt och afterski-formula, men det är party. Det höjer stämningen i arenan men en gång. Killarna i bar överkropp får ses som extra bonus för alla.

Pernilla Andersson tar ner nivån direkt med låten till sin son. Fortfarande fint, men tråkigt. Känns helt chanslös på lördag.

När vi sedan skruvar upp tempot är det med klubbig countrypop signerad Mimi Werner . Hennes mix av Avicii , Parton och Steps tycker jag är oförskämt underhållande. Jag tror många kommer uppskatta detta framför TV-apparaterna, sedan får vi se om det räcker till att komma fyra eller femma?

Jag var ju ganska osäker på Albin och Mattias scenframträdande när jag såg den under repen. Det kändes inte som kemin och partyt infan sig för oss, vilket behövs för den typen av låt. Är man också bara två på scenen känns det ännu viktigare att energin ska räcka för en såpass stor scen under tre minuter.
Nu såg det bättre ut i TV och jag tror killarna har en bra chans att komma vidare från Göteborg och hamna i Halmstad.

Robin Bengtsson är för mig veckans svåraste. Han har en förbannat bra låt, och han är duktig på att knulla med kameran vilket är viktigt. Numret känns lite avskalat – även om det badar i massa ljuseffekter – vilket kan bli fallet a la Amparo eller Johnson . Men förhoppningsvis kommer låten att tala för sig själv och ta sig vidare. För vem gillar inte en stor poplåt med en charmig sångare?

Sista ut är Ace Wilder .
Det är en låt och ett nummer som vi än en gång skulle kunna vinna Eurovision med. Så jävla läckert gjort med olika rutor i en pyramid som både visar dansade Aces på film, samt har henne i egen hög person i en av rutorna för att sedan komma ut på scenen och sjunga låten tillsammans med dansarna.
Om inte detta går vidare – och troligen vinner hela skiten – så är det nog ingen låt som gör det. Så överlägset känns det.

Men vi får väl se hur det går i morgon.
Om jag skulle ge mig på en gissning inför morgondagen, så skulle jag säga:

Till final:
Ace Wilder
Samir & Viktor

Till andra chansen:
Albin & Mattias
Mimi Werner

En stor passus till Robin som säkert kan knipa en av platserna till andra chansen. Men jag tror att countrypop slår pop denna vecka.

Vad tyckte du?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
DOLBY ATMOS
Share.

Grundare och chefredaktör för Popmuzik. Älskar popmusik i största allmänhet och mina husgudar är Pet Shop Boys. Tycker att en bra låt är en låt som jag vill lyssna på mer än en gång.

Svensk Pop Apple Music

SKICKA IN DIN MUSIK

Bloggen fokuserar i första hand på alla de musikinskick och förfrågningar vi får från våra Patreons. Som Patreon stöttar du bloggen samtidigt som du kan tipsa om nya låtar och artister att uppmärksamma.
Du kan läsa mer om upplägget med Patreon här, samt använda denna sida för att skicka in din musik.

Tack för att du är Patreon.

SUBMIT YOUR MUSIC

The blog focuses primarily on all the music submissions and requests we receive from our Patrons. As a Patreon, you support Popmuzik while also being able to submit your songs to the blog.
You can read more about the blog’s Patreon here, and use this page to submit your music.

Thank you for being a Patron.

Musikinspiration från Göteborg sedan 2011